Keravalle on istutettu Suomen ensimmäinen Hiilimetsänen eli erityisesti hiilensidontaa ajatellen kaupunkiympäristöön luotu mikrometsä. Käytännössä Hiilimetsäseen on istutettu pieneen tilaan mahdollisimman tiheästi erilajisia, nopeakasvuisia ja hiilensidontakyvyltään tehokkaita puita ja pensaita. Tule mukaan tiedekävelylle kuulemaan, mitä Japanissa kehitetyn mikrometsän idean soveltamineen Suomeen on vaatinut.
Kävelyllä tutustutaan myös hiilensidonnan periaatteisiin. Tiesitkö, että hiilensidontaa tapahtuu ympärilläsi myös kaupungissa? Mutta mitä hiilensidonta oikeastaan tarkoittaa? Kävelyn aikana selviää, missä hiili piilee, kuulet lisää tutkimuskohteistamme, työskentelytavoistamme sekä uusimmista tutkimustuloksistamme.
Saat lisäksi tietoa siitä, miten voit itse osallistua hiilitalkoisiin. Hiilensidontaa voi nimittäin edistää myös omassa kotipuutarhassa. Useat hiilipuutarhuroinnin toimista lisäävät samalla biodiversiteettiä ja vähentävät puutarhassa tehtävän työn määrää. Yksittäinen piha ei muuta suuria, mutta pientaloalueet ovat kokonaisuutena merkittävä osa kaupunkien pinta-alasta.
Kävely järjestetään osana Keravan Uuden ajan rakentamisen festivaalia (URF) luonnon monimuotoisuuden teemapäivänä tiistaina 30.7. URF on Keravan kaupungin järjestämä koko perheen kaupunkifestivaali, joka esittelee kestävää rakentamista, asumista ja elämäntapaa Keravan kartanon vehreässä ympäristössä. Tapahtuma tarjoaa puitteet kestävän elämän kokeiluihin antaen ideoita tulevaisuuden asumiseen. Tiedekävely on osa festivaalin ilmaisohjelmaa.
Ensimmäinen lähtö tiedekävelylle klo 13.15 Niittylavalta (alussa 10 minuutin tiedepuheenvuoro lavalla)
Toinen lähtö klo 15 Niittylavalta
Kävelyn kesto noin 45 minuuttia, matka yhteensä alle 1 km
Kävelyn vetävät:
Kaupunkimeteorologian prof. Leena Järvi, CO-CARBON hankkeen vastuullinen johtaja
Maisema-arkkitehti Anna Pursiainen, ARVO-hanke, Espoon kaupunki
Kuvateksti: Missä hiili piilee? -tiedekävely järjestettiin edellisen kerran Töölönlahdella elokuussa 2023 (Kuvaaja Tiina Merikoski)