Kotipihan hiilikortisto

Kotipihan hiilikortisto

Hiilipuutarhurointi tarkoittaa kaikkia niitä toimia, joilla pientalon pihalla voidaan parantaa kasvillisuuden hiilensidontaa ja varastointia. Yksittäinen piha ei muuta suuria, mutta pientaloalueet ovat kokonaisuutena merkittävä osa kaupunkien pinta-alasta

Kotipihan hiilipuutarhurointia

Tervetuloa tutustumaan CO-CARBON-hankkeen kotipihan hiilikortistoon. Voit joko ladata suositukset pdf-tiedostoina alta tai vaihtoehtoisesti tutustua niihin tällä sivulla.

Kotipihan Hiilikortisto

Tämä kortisto perustuu CO-CARBON-hankkeessa koottuun tutkittuun tietoon ja hämeenlinnalaisten kotipuutarhurien käytännön kokemuksiin vuosilta 2021–2023. Vaikka kortisto on laadittu pientaloasukkaan tarpeisiin, on se käytettävissä myös taloyhtiöiden ja vaikkapa liikekiinteistöjen pihoilla. Kortisto koostuu kuudesta kasvillisuuteen liittyvästä ja kaikkien asukkaiden ulottuvilla olevasta hiilipuutarhan tekijästä ja niihin liittyvistä pihan hoitosuosituksista.

Kortiston avulla asukkaat voivat herätellä ajatuksiaan siitä, miten tavanomainen piha voisi pienillä muutoksilla muuttua hiiltä sitovaksi ja varastoivaksi pihaksi.

Tietoa tutkimushankkeesta

CO-CARBON on monialainen tutkimushanke, jossa mitataan ja mallinnetaan kaupunkivihreän hiilensidontakykyä sekä luodaan ratkaisuja hiiliviisaan kaupunkivihreän suunnitteluun, toteutukseen ja kunnossapitoon. Tutkimusryhmään kuuluu ilmakehä-, maaperä- ja sosiaalitieteilijöitä sekä maisema-arkkitehteja. Ratkaisuja kehitetään tieteellisen tutkimuksen lisäksi vuorovaikutteisesti yhdessä kaupunkien, yritysten, asiantuntijajärjestöjen ja asukkaiden kanssa. Tavoitteena on tukea hiilensidontaa edistävien päätösten tekemistä ja hiiliviisaiden ratkaisujen jalkautumista. Hanketta rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN).

Tutustu tutkimustietoon hiilipuutarhurointi korttien taustalla.

Yhteystiedot

Kirjoittaja: Tahvonen, Outi

Lisätietoa:

Outi Tahvonen
WP5 Johtaja
+358 40 351 9352