Ajankohtaista

Sitowise-webinaari: Kaupunkien kaiken kasvipeitteen vaaliminen on tärkeää

CO-CARBON oli esillä suunnittelu- ja konsultointiyritys Sitowisen 12.12.2023 järjestämässä webinaarissa The Smart City Talks: Vähähiilinen maankäyttö. Webinaarissa hankkeen johtaja Leena Järvi esitteli, kuinka kaupunkivihreän mallintamisella voidaan tukea päätöksentekoa ja varajohtaja Ranja Hautamäki antoi suosituksia hiiliviisaan kaupunkivihreän suunnitteluun, rakentamiseen sekä ylläpitoon. Näiden lisäksi tapahtumassa oli puheenvuoroja myös Turun kaupungilta sekä Sitowiselta.

Webinaarissa oli kuulijoita paikalla noin 150. CO-CARBON -hankkeen esityksissä korostettiin, kuinka viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että myös muulla kaupunkiluonnolla kuin kaupunkimetsillä on merkitystä hiilinielujen kannalta. Esimerkiksi Helsingin hiilinieluista noin puolet perustuu muihin kuin metsiin. Myös maaperän rooli jää usein huomiotta, vaikka suurin osa kaupunkikasvillisuuden hiilivarastoista on maaperässä eikä maanpäällisessä kasvillisuudessa. Pääviesti päätöksentekoon on, että kaupunkien kasvipeite ei saisi ainakaan vähentyä ja tämä koskee erityisesti olemassa olevia viheralueita ja myös uusia rakennettavia viheralueita.

Webinaarissa korostettiin myös avoimien datalähteiden tarpeellisuutta hiilinielujen ja varastojen määrittämisessä erilaisilla viheralueilla. Datalähteitä käytetään CO-CARBON hankkeessa sekä myös Sitowisen tekoälymallintamisessa. Turun kaupunki nosti esiin, kuinka moni olemassa oleva ilmastovaikutusten arvioinnin työkalu on vaikeakäyttöinen, vasta kehitysvaiheessa tai ei tarpeeksi kattava. Tämän tilanteen parantamiseksi CO-CARBON tuottaa tietoa kaupunkiluonnon ilmastovaikutusten arvioinnin pohjaksi.

Teksti: Leena Järvi & Ranja Hautamäki

Kuva: Leena Järvi

 


Jaa kirjoitus

Kuuntele