Jyväskylän Viherpäivien (8-9.2.2023) tämän vuoden teema oli: ”Viisas, älykäs, vihreä – muuttuuko tieto teoiksi?” Kaksipäiväisessä seminaaritapahtumassa käsiteltiin vihreää eri näkökulmilta ja puhujissa oli vahva Co-Carbon edustus.
Outi Tahvonen piti ensimmäisenä päivänä seminaarin aloituskeskustelua varten esityksen pientaloalueen ekologisesta roolista, ja kuinka se rakentuu korttelin, tontin ja yksittäisen rakenteen valinnoista.
Torstaina, seminaarin toisena päivänä, esiteltiin Mari Ariluoman tutkimusta Viherkertoimesta ekologisen ja kestävän rakentamisen tukena. Mari Ariluoma itse estyi viime hetkellä, mutta hänen kollegansa Riikka Nousiainen Nomaji Maisema-arkkitehdit Oy:stä piti esitelmän. Iltapäivällä Outi Tahvonen piti esitelmän aiheella ”Ei koske minua! Vai koskeeko sittenkin?”, jossa hän kysyi mitä viheralan toimijat ajattelevat monimuotoisuudesta ja miten luontokadon hidastamisen mahdollisuudet ja ratkaisut näkyvät työssä. Mitä monimuotoisuus tarkoittaa viheralan käytännöissä ja miten viheralan ammattilaiset muokkaavat monimuotoisuutta?
Seminaarin päätti Antti Kinnusen esitys ”Hiiliviisas asuinympäristö – kuinka huomioida hiilensidonta suunnittelu- ja rakennustoiminnassa?” Esityksessä käsiteltiin, miten suunnittelu- ja rakentamiskäytännöt voivat ohjata kasvillisuuden kehitystä vuosikymmeniä eteenpäin ja miten asukkaiden sosioekonomiset taustamuuttujat sekä ympäröivä kaupunkirakenne osaltaan vaikuttavat tähän. Lisäksi suunnattiin katse tulevaan: millä toimin voidaan turvata viherrakenteeltaan monipuolinen, hiilen sidontaa edistävä ja ilmastonmuutoksen suhteen resilientti asuinympäristö?
Viherpäivien seminaarien tallennepaketti on myynnissä Viherympäristöliiton sivuilta (täältä) 6.3. asti.
(Aloituskuvassa Antti Kinnunen, kuva Anna Pursiainen)