Ajankohtaista

Ilmastosparraus: Tutkijoilta tukea kaupunkien ilmastotyöhön

Tutkijat ja Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginvaltuutetut kokoontuivat yhteen kartoittamaan keinoja, joiden avulla kaupunkien kunnianhimoiset hiilineutraaliustavoitteet voidaan saavuttaa. Ilmastosparrauksen pohjana toimi kaupunkien omat ilmasto-ohjelmat.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginvaltuutetuille järjestetty ensimmäinen tiedesparraus keskittyi kaupunkien ilmastohaasteisiin sekä työkaluihin, joita tiede tarjoaa päästöjen leikkaamiseen. Kaupunkiakatemian ja Kaupunkitutkimusinstituutti Urbarian järjestämään sparraukseen osallistui yhteensä 11 tutkijaa CLIMATE-ohjelman tutkimushankkeista ja muista ilmastonmuutosta ja maankäyttöä käsittelevistä hankkeista.

Keskustelua käytiin pienryhmissä, joiden aiheina olivat:

  1. Miten maankäyttö auttaa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa?
  2. Kuinka kaupunkilaisia tuetaan kestävissä ilmastovalinnoissa?
  3. Miten kaupunkeja rakennetaan ilmastoviisaasti?
  4. Mikä on luonnon rooli tiivistyvässä kaupungissa?

Luottamushenkilöt pitivät tilaisuutta erittäin hyödyllisenä mahdollisuutena keskustella ilmastotutkijoiden kanssa ja kokivat, että saivat  tieteellistä tukea päätöksen tekoon. Tutkijoiden ja kaupunkien kehittämiseen ja suunnitteluun liittyvän päätöksenteon välistä keskustelua kaivattiin lisää samoin kuin erilaisia tutkimusyhteistyötä tukevia keinoja.

CO-CARBON-hankkeesta tilaisuuteen osallistuivat sparraajina Leena Järvi, Ranja Hautamäki, Jussi Lampinen, Liisa Kulmala sekä pienryhmienkeskustelua fasilitoimassa Tiina Merikoski ja Rosa Rantanen.

Voit lukea lisää tapahtumasta Helsingin yliopiston uutisesta ja Kaupunkitutkimusinstituutin tiedotteesta.

(Aloituskuva Kari Ylitalo: Helsinki ilmasta)

Alunperin julkaistu:
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/ilmastonmuutos/tutkijat-ja-valtuutetut-kartoittivat-keinoja-joilla-kaupungit-saadaan-hiilineutraaleiksi-ota-talteen-ilmastosparrauksen-tarpit


Jaa kirjoitus