Tervetuloa kuulemaan ajankohtaisista tutkimusnäkökulmista ennallistamissuunnitelman kaupunkiympäristöteemaan! Torstaina 22.5.25 klo 10-12 järjestettävä tilaisuus on kaikille avoin, ja se toteutetaan Teams-webinaarina.
EU:n ennallistamisasetus on astunut voimaan ja Suomi valmistelee sen toimeenpanoa. Ennallistamisasetus asettaa tavoitteita kaupunkivihreän ja puiden latvuspeiton määrälle. Tilaisuudessa kuulet, millaista näihin teemoihin liittyvää tutkimusta tehdään juuri nyt. Puheenvuoroissa kerrotaan kaupunkiluonnon monimuotoisuuteen vaikuttavista tekijöistä, kehityssuunnista ja laadullisista ulottuvuuksista, kuten viheralueiden kytkeytyneisyydestä.
Webinaari on kaikille avoin ja suunnattu erityisesti kunnille ja kaupungeille.
Ilmoittautuminen 21.5. mennessä täältä.
Ohjelma
10.00 Avaussanat / Samuli Alppi, ympäristöministeriö
10.05 Kaupunkiympäristöt ennallistamisasetuksessa / Virve Hokkanen, ympäristöministeriö
10.15 Kaupunkiluonnon monimuotoisuus / Suomen ympäristökeskus
10.30 Boost-tutkimushanke / Panu Halme, Jyväskylän yliopisto
10.50 ARVO-hanke / Elisa Lähde, Aalto-yliopisto
11.10 Co-Carbon-hanke / Ranja Hautamäki, Aalto-yliopisto
11.30 Laatunäkökulmia kaupunkien metsäisiin elinympäristöihin / Aku Korhonen, Luonnonvarakeskus
Yhteinen keskustelu
11.55 Yhteenveto ja seuraavat askeleet
Lisätietoja
Ennallistamisasetuksen (EU 2024/1991) kaupunkiympäristöjä koskeva artikla 8 vaikuttaa noin 60-70 suomalaiseen kaupunkiin ja kuntaan. Vuoteen 2030 mennessä kaupunkiekosysteemialueiden kaupunkivihreän ja puuston latvuspeiton kansallisessa kokonaispinta-alassa ei saa tapahtua nettohävikkiä vuoteen 2024 verrattuna. Vuodesta 2031 alkaen on saavutettava kaupunkivihreän kansallisen kokonaispinta-alan kasvava kehityssuunta ja kunkin kaupunkiekosysteemialueen latvuspeiton kasvava kehityssuunta. Valmisteilla olevassa kansallisessa ennallistamissuunnitelmassa kuvataan, miten Suomi toimeenpanee ja seuraa asetusta. Suunnitelma valmistellaan tiiviissä vuorovaikutuksessa sidosryhmien kanssa.
Lisätietoa kansallisen ennallistamissuunnitelman valmistelusta: ym.fi/ennallistamisasetus
Kuva: Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto