Ajankohtaista

Viherympäristö-lehti: Viheralan elinkaariarviointi

Kaupunkien viheralueet eivät tavallisesti sisälly rakennushankkeiden elinkaariarviointeihin, sillä niitä varten ei ole olemassa riittävää tietopohjaa ja menetelmiä. Viherympäristö-lehden tuore artikkeli kertoo tutkimuksesta, jossa on arvioitu elinkaariarvioinnin soveltumista kaupunkiviheralueisiin helsinkiläisten puistohankkeiden tapaustutkimusten avulla. Tutkimus toi esille, että viherrakentamisen tuotteiden valmistuksessa voi syntyä merkittäviä päästöjä, mikä korostaa suunnitteluvaiheessa tehtäviä päätöksiä.

Artikkeli taustoittaa ensin hiilineutraaliustavoitteita, etenkin viherrakentamisen kontekstissa. Uusi rakentamislaki edellyttää ilmastoselvitystä useimmissa uusissa rakennushankkeissa Suomessa vuoden 2026 alusta lähtien. Tällaiset selvitykset perustuvat kansainvälisiä standardeja noudattaviin elinkaariarviointeihin, joiden avulla voidaan tuoda esille tuotteen, prosessin tai palvelun ympäristövaikutuksia. Vaikka pyrkimyksenä on rakennetun ympäristön kokonaisvaltainen lähestymistapa, kaupunkien viheralueet kuitenkin tavallisesti puuttuvat elinkaariarvioinneista.

Artikkelissa vastataan siihen, millaisia menetelmiä ja millaista tietoa on saatavilla viheralan elinkaariarvioinnin toteuttamiseksi Suomessa. Lisäksi arvioidaan sitä, miten kehittyneitä tämänhetkiset menetelmät ja tiedot ovat sekä mihin jatkotutkimuksessa ja -kehityksessä pitäisi keskittyä.

Yhteenvedossa summataan muun muassa, kuinka viheralueisiin liittyen tarvitaan tarkempia laskentamenetelmiä, jotta hiilen kiertoa rakennetussa ympäristössä voidaan ymmärtää kokonaisvaltaisesti. Elävän biomassan sisällyttäminen elinkaariarviointiin edellyttää kuitenkin uutta ajattelutapaa ja uusia laskentatapoja. Lisäksi kaupunkipuistojen standardoidulle arviointimenetelmälle on suuri tarve.

Voit lukea koko artikkelin täältä, sekä tutkia tarkemmin kaavioita, jotka kuvaavat tapaustutkimusten maanpeitetyyppejä, hiilidioksidipäästöjen ja -poistojen jakautumista eri rakentamisluokittain sekä hiilidioksidipäästöjen osuuksia prosentteina puiston eri rakentamisosissa.

Valokuva: Caroline Moinel


Jaa kirjoitus

Kuuntele