Puistotie Kuninkaantammessa
Ajankohtaista

Uudet hankkeet CoolGreen ja Just Trees tarkastelevat kaupunkiluontoa monilajisen hyvinvoinnin ja ilmastosopeutumisen näkökulmista

CO-CARBON-hankkeen pohjalta on syntynyt uusia tutkimusideoita ja menestyksekkäitä hankehakemuksia. Vuoden 2025 alussa käynnistyivät CoolGreen ja Just Trees, jotka jatkavat CO-CARBON-hankkeen aihepiiriä ja tuovat hiilensidonnan rinnalle myös kasvillisuuden viilennyshyödyt ja monilajisen hyvinvoinnin.

CoolGreen

Hanke tutkii kasvillisuuden viilennyspotentiaalia tiiviin maankäytön ilmastosopeutumisen keinona. Hankkeessa arvioidaan ja mallinnetaan tiivistävän maankäytön ja viherryttämisen (urban greening) ilmastovaikutuksia ja tuotetaan konkreettista tietoa ja suosituksia maankäytön ja strategisen ilmastotyön pohjaksi Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla. Hanke pyrkii vastaamaan kysymyksiin: 1) Miten kaupunkiluonto (määrä, laatu, jakautuminen) vaikuttaa lämpösaarekeilmiön voimakkuuteen tiiviissä kaupunkirakenteessa ja 2) miten tehokkaasti viherryttämisellä voidaan vaikuttaa tiiviisti rakennettujen alueiden lämpötiloihin? Hanke jakautuu kolmeen vaiheeseen: Helsinkiä koskevaan kaupunkitason tilannekuvaan, esimerkkikaupunginosien viherryttämisen skenaarioiden mallintamiseen Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla sekä suosituksiin kaupunkivihreän viilennyshyötyjen huomioonottamiseksi suunnittelussa.

Hankkeen kesto: 2025-2026

Rahoitus: Pääkaupunkiseudun tiedeyhteistyö

Mukana: Ranja Hautamäki ja tiimi (Aalto, maisema-arkkitehtuuri) sekä Leena Järvi ja tiimi (Helsingin yliopisto, INAR)

 

Just Trees

Hanke tutkii kaupunkiluonnon riittävyyttä, saavutettavuutta ja oikeudenmukaista jakautumista tiivistyvillä asuinalueilla monilajisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Monilajinen hyvinvointi tarkoittaa pyrkimystä suunnitella asuinympäristöä paitsi ihmisten myös muiden lajien tarpeiden näkökulmasta. Hankkeen tavoitteena on 1) lisätä ymmärrystä asuinympäristön vihreyden tuottamasta hyvinvoinnista ihmisten ja muiden lajien kannalta ja 2) tuottaa tietoa ja ohjauskeinoja kaupunkiluonnon, erityisesti puiden, tuottaman monilajisen hyvinvoinnin tukemiseen. Työkaluna hankkeessa hyödynnetään vuonna 2022 julkistettua 3-30-300-periaatetta, jonka mukaisesti jokaisen tulisi nähdä kodistaan kolme puuta, kaupunginosilla tulisi olla 30% latvuspeittävyys ja jokaisella tulisi olla monipuolinen viheralue enintään 300 metrin etäisyydellä.

Hankkeen kesto: 2025–2026

Rahoitus: Turun kaupunkitutkimusohjelma

Mukana: Ranja Hautamäki ja tiimi (Aalto, maisema-arkkitehtuuri), Nora Fagerholm ja tiimi (Turun yliopisto, Maantieteen ja geologian laitos) sekä Ilari Sääksjärvi ja tiimi (Turun yliopisto, Biodiversiteettiyksikkö)

 

Aloituskuva: Puistotie Kuninkaantammessa (CO-CARBON)


Jaa kirjoitus

Kuuntele