Ajankohtaista

Kuuntele: Seuraa kaupunkiniittykävelylle!

Mitä kaikkea suunnittelija näkee kaupunkiympäristössä, mikä onkaan taiteilijan henkilökohtainen luontosuhde ja mitä niittykasveja biologi suosittelee etsimään kaupunkiniityiltä? Ota alla olevat keskustelut mukaan ja käy vieraidemme kanssa tutustumassa kiinnostaviin kaupunkiniittykohteisiin.

Kävimme kävelyllä Helsingin kaupunkiniittykohteissa maisema-arkkitehti Mari Ariluoman, luontoasiantuntija Tuuli Ylikotilan sekä taitelija Teemu Lehmusruusun kanssa. Kohteiksi valikoituivat Lammassaari, Uussillanpuisto sekä Vallisaari. Retkireitteihin ja kaupunkiniittykohteisiin voi tutustua täällä.

Olemme toteuttaneet niittykävelyt yhteistyössä kumppanimme Baltic Sea Action Groupin kanssa ja osana Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaalia. Keskustelukumppanina Teemun, Marin ja Tuulin kanssa on maisema-arkkitehti ja tutkijatohtori Tiina Merikoski.

Keskuskelut ovat osa Hiiliviisas kaupunkivihreä -podcast sarjaa.

 

Mari Ariluoma
Maisema-arkkitehti, väitöskirjatutkija 

Marin kanssa keskustelemme siitä, miten ihmeessä niityt mahtuvat kaupunkiin. Kaupunkien kehittämistä leimaa täydennysrakentaminen ja tiivistäminen, joita perustellaan paitsi asumisen ja palveluiden kysynnän kasvamisella myös maankäytön tehostamisella ja joukkoliikenneyhteyksien parantamisella – jotka kytketään monissa yhteyksissä kestävien kaupunkien ominaisuuksiksi.

Mutta miten käy tiiviissä kaupunkirakenteessa luonnon monimuotoisuudelle ja kaupunkivihreän tarjoamille muille hyvinvointiin ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja sopeutumiseen liittyville tekijöille? Ei kai tulevaisuuden kestävä kaupunki voi olla kaupunki ilman monipuolista kaupunkivihreää?

 

Tuuli Ylikotila
Helsingin kaupungin luontoasiantuntija, biologi

Tuuli tuntee Helsingin kaupunkiniityt paremmin kuin omat taskunsa ja kertoo kaupunkiniittyluonnon monimuotoisuudesta sekä siitä, miksi myös urbaani luonto on tärkeää. Niittyluonto ei ole tavanomaisin kaupunkivihreän muoto, mutta sillä on oma tärkeä paikkansa osana monipuolista kaupunkiviheralueiden verkostoa. Tuuli kertookin muun muassa siitä, miten Helsingin kaupungin viheralueista pyritään muodostamaan ekologinen verkosto, joka omalta osaltaan vahvistaa monimuotoisen luonnon säilymistä kaupungissa.

Lisäksi Tuuli esittelee muutaman suosikkikasvinsa, jotka jokainen voi oppia löytämään ja tunnistamaan kaupunkiniityiltä.

 

Teemu Lehmusruusu
Media- ja installaatiotaiteilija 

Teemun matkassa kuulet, miten luonnon liikkeistä tehdään taidetta. Hän kertoo paitsi omasta luontosuhteestaan ja taiteen tekemisestä myös siitä, miten luonto ja luonnon monet olosuhteet vaikuttavat teoksiin. Lisäksi hän pohtii taiteen ja tutkimuksen yhteyksiä sekä sitä, miten taiteen avulla ihan kaikki voivat löytää, oivaltaa ja kokea jotain aivan uutta.

Kuulemme myös teoksesta, jota hän parhaillaan viimeistelee tämän kesän Helsinki Biennaaliin. Tule siis mukaan, kun kuljemme Teemun kanssa Vallisaaressa, pysähtelemme hämmentävän kauniin luonnon äärellä ja pohdimme luonnon moniulotteisia merkityksiä.

 

 

 


Jaa kirjoitus