Ajankohtaista

Opiskelijatyönäyttely: Hiiltä ja maata näkyvissä

Hiiltä ja maata näkyvissä -näyttelyssä 13.1.–19.1.2025 tutustutaan Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtiopiskelijoiden visioihin tulevaisuuden Porvoosta. Kuva Markus Haapalan ja Liina Heleniuksen työstä, joka käsitteleee luontokosketusta edistävää uimarantaa ja veden puhdistamista kelluvilla kosteikoilla.

Mitä on hiiliviisaus ja maaperätietoisuus? Mikä rooli kasvillisuudella ja maaperällä on ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja sen hillinnässä, luontokadon torjumisessa ja terveyden tukemisessa? Tähän kaikkeen saadaan vastauksia näyttelyssämme, jossa esitellään maisema-arkkitehtiopiskelijoiden visioita tulevaisuuden Porvoosta.

Opiskelijoiden työt ovat syntyneet maisemanhoidon maisterivaiheen kurssilla, jonka suunnittelukohteena on ollut Porvoo. Näyttelyssä on esillä otteita 16 opiskelijan paritöistä. Ne herättävät keskustelua siitä, miten Porvoota voidaan kehittää ilmastonkestävämpään ja luontoviisaampaan suuntaan.

Iida Perkkiön ja Nea Vesterisen työssä tutkitaan ihmisen toiminnan jättämiä jälkiä maisemaamme ja pohditaan, millaisia ovat maaperää hoivaavat jäljet.

Työt esittelevät erilaisia maaperää ja viherrakennetta huomioonottavia ratkaisuja. Aiheina ovat esimerkiksi hulevesien hallinnan luontopohjaiset ratkaisut Hornhattulassa, maaperän puhdistaminen kasvillisuuden avulla Hattulassa ja luontokosketusta edistävä Edelfeltin uimaranta. Töissä haettiin myös ratkaisuja monimuotoisemmalle kaupunkiluonnolle esimerkiksi Gammelbackassa ja Kevätkummussa ja esittämällä vaihtoehtoinen metsitysstrategia pirstoutuville taajamapelloille Gammelbackan ja Kokonniemen välissä.

”Työt osoittavat, että maaperän huomioonottavalla suunnittelulle voidaan tehostaa hiilensidontaa, edistää terveyttä tukevaa luontokosketusta ja lisätä luonnon monimuotoisuutta. Työt korostavat monihyötyisyyttä: kun panostamme maaperän terveyteen ja hiiltä sitovaan kasvillisuuteen, investoimme paitsi omaan myös muiden lajien ja koko planeettamme hyvinvointiin”, sanoo professori Ranja Hautamäki Aalto-yliopistosta.

Venla Vendelin ja Helena Vuola perehtyivät fytoremediaatioon eli pilaantuneen maaperän biologiseen puhdistamiseen kasvillisuuden avulla.

Kurssi toteutettiin syksyllä 2024 Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelmassa. Opiskelijat saivat itse valita aiheensa ja ratkaisunsa, ja heitä kannustettiin tarttumaan rohkeasti kiperiinkin suunnittelukysymyksiin ja katsomaan kauaksi tulevaisuuteen. Kurssi liittyy Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaan CoCarbon-hankkeeseen, jossa kiritetään kaupunkeja hiiliviisaudessa ja tuotetaan menetelmiä hiiliviisauden tukemiseksi.

Näyttely on esillä Porvoon pääkirjastossa (Papinkatu 20) 13.1.–18.1.2025 ma-pe klo 9–19 ja la klo 9–15.


Jaa kirjoitus