Lux Helsinki -valotaidefestivaali tammikuussa 3.-7.1.2024 tuo yhteen tiedettä ja taidetta, kun taiteilijat Teemu Lehmusruusu ja Roberto Fusco kytkeytyvät teoksessaan CO-CARBON-hankkeen tutkimusdataan.
Aikamme suurimmat haasteet — kuten esimerkiksi ilmastonmuutos — eivät ole ratkaistavissa vain teknisillä keinoilla. Ne ovat ihmisen aiheuttamia ja vallitseviin arvoihin sekä kulttuuriin sidoksissa, ja siksi niitä tulee lähestyä myös taiteen ja luovuuden avulla.
Tekijät haluavat herättää keskustelua kaupunkien hiilensidonnasta ja kutsuvat kaikki kaupunkilaiset mukaan seuraamaan tieteen ja taiteen yhdistävää valotaideteosta Keuhkot. Se visualisoi ja kokemuksellistaa, miten hiili kiertää Helsingin ”keuhkoissa” eli sen viheralueilla. CO-CARBON-tutkimushankkeen mittaukset muuttuvat taiteen keinoin kartaksi näkymättömästä Helsingistä.
Lux Helsinki -tapahtumassa Esplanadin puistoon esille tuleva Roberto Fuscon ja Teemu Lehmusruusun kokeellinen dokumenttielokuva Keuhkot on syntynyt yhteistyössä Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus INARin ja Aalto-yliopiston kanssa.
Keuhkot on laserkeilausaineistoon ja hiilenvirtausdataan perustuva tietokonepohjainen animaatio. Laserkeilaus on menetelmä, jolla saadaan maastosta tarkkaa, kolmiulotteista tietoa. Teos tuo koettavaksi kaupunkitilassa tapahtuvia näkymättömiä tapahtumia: ekosysteemien toimintaa ja tämän merkitystä kaupungin ilmastonkestävyydessä ja elettävyydessä. Teos hyödyntää INARin hiilimittauksia Helsingin Tornin katolla ja Kumpulan kampuksella.
”Mittaamme Helsingissä jatkuvasti hiilidioksidin vuota eli sitä, kuinka paljon hiilidioksidia siirtyy maan pinnalta ilmakehään ihmisen aiheuttamien päästöjen kautta tai ilmakehästä kaupungin kasvillisuuteen”, kertoo CO-CARBON hankkeen johtaja professori Leena Järvi. ”Keräämämme datan alkuperäinen tarkoitus on selvittää, missä ja milloin tapahtuu eniten hiilidioksidipäästöjä. Pyrimme myös saamaan itsenäistä dataa päästöjen kehityksestä pitkien aikojen kuluessa.”, Järvi täydentää.
Hankkeen varajohtajan, Aalto-yliopiston professori Ranja Hautamäen tiimi sai idean hiilensidonnan näkymättömän mutta elintärkeän prosessin havainnollistamisesta taiteen keinoin Helsinki LUXisssa. Hautamäki lähestyi taiteilija Teemu Lehmusruusua, joka toimii Aallon taiteen ja median laitoksen väitöskirjatutkijana ja joka on aiemmissa töissään tutkinut ekologisten prosessien havainnollistamista monialaiseen tutkijayhteistyöhön nojaten.
”Toivon, että teos avaa katsojille Helsingin viheralueiden merkitystä kaupungin keuhkoina ja elintärkeänä osana ilmastokestävää ja luonnon monimuotoisuutta edistävää kaupunkia.”, sanoo Ranja Hautamäki.
Keuhkot-teokseen voi tutustua Lux Helsingissä, Esplanadin puistossa 3.–7. tammikuuta 2024 klo 17–22.
Lux Helsinki esittelee monipuolisesti valotaiteen eri muotoja. Festivaalin teema on tänä vuonna ”Tiedettä taiteesta”. Teoksia nähdään Helsingin ydinkeskustassa, Hietaniemen hautausmaalla, kulttuurikeskuksissa ja Korkeasaaren eläintarhassa. Viime vuonna festivaalissa oli noin 120 000 kävijää.