CO-CARBON Festival 24.5.-4.6.2021

Hiiliviisas kaupunkivihreä 2021

Tapahtumia ja keskustelua kaupunkiluonnon merkityksestä, monimuotoisuudesta ja tutkimuksesta

Festivaaliohjelma

Vuoden 2021 Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaaliviikoilla esittelimme hankkeen tutkimusteemoja, tutkijoita ja yhteistyökumppaneita. Kahden viikon mittaisen tapahtumakokonaisuuden aikana toteutettiin esimerkiksi tutustumiskäyntejä mittaus- ja tutkimuskohteisiin sekä käytännön ratkaisuja ja toimintatapoja esitteleviä tilaisuuksia yhteistyökumppaneiden kanssa.

Festivaalin avasi kaikille avoin webinaari. Toteutimme viikkojen aikana myös työpajoja, joihin kutsuttiin kaupunkiympäristön suunnittelijoita työskentelemään hankkeen tutkijoiden kanssa. Asukkaita ja koululaisia varten järjestettiin opastettuja kierroksia sekä kävelykyselyitä tutkimuskohteissa ja niiden ympäristöissä.

Festivaalitapahtumien avulla heräteltiin keskustelua, tehtiin tutkimustyötä ja tutkijoita tutuksi ja jalkautettiin tuloksia. Tapahtumat suunniteltiin huomioiden eri kohdeyleisöt ja hankkeen yhteistyökumppanit.

Festivaali oli EU Green Weekin virallinen kumppanitapahtuma.

Ti 25.5.2021

Avausseminaari: Tulevaisuuden hiiliviisas kaupunkiluonto

Suora lähetys Tiedekulmasta klo 13-15

Osallistu tästä

Mistä tunnistaa hiiliviisaan kaupunkiluonnon? Millaisia haasteita ja mahdollisuuksia hiilensidontaan kaupunkien viheralueilla liittyy tutkijoiden, suunnittelijoiden ja eri alojen ammattilaisten näkökulmasta? Entä mitkä ovat kaupunkien ja niiden asukkaiden mahdollisuudet osallistua asiaa koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon?

Keskustelutilaisuudessa kuullaan asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, miten tulevaisuudessa tutkitaan, suunnitellaan ja rakennetaan hiiliviisasta kaupunkiluontoa. Tilaisuus avaa Hiiliviisas kaupunkivihreä-festivaalin, jonka järjestää STN:n rahoittama CO-CARBON hanke.

Keskustelemassa:

  • Matti Kuittinen, resurssitehokkaan rakentamisen professori, Aalto-yliopisto / erikoisasiantuntija, Ympäristöministeriö / CO-CARBON
  • Aija Staffans, Senior Research Fellow, Aalto-yliopisto rakennetun ympäristön laitos, AaltoNetworking Platform (Living+)
  • Outi Tahvonen, tutkijayliopettaja (tenure track), HAMK BIO / CO-CARBON
  • Timo Vesala, professori, Ilmakehätieteiden keskus INAR, Helsingin yliopisto

Keskustelun virittäjänä toimii ANNI HAPUOJA

Tapahtuma on EU Green Weekin virallinen kumppanitapahtuma sekä osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa.

Tapahtuma Facebookissa

Tapahtuma LinkedInissä

Lisätietoja tapahtumasta:

Leena Järvi
Leader, WP1 Leader
+358 50 311 0371

Ke 26.5.2021

Garden Coach

Kesän 2021 hiilipuutarhurivalmennukset käynnistetään webinaarissa, jossa esittelemme viime kesän pihakohteita ja kokemuksia. Hiiliviisaan kotipihan valmennukset toteutetaan Hämeenlinnassa.

Lisätietoja tapahtumasta:

Outi Tahvonen
WP5 Leader
+358 40 351 9352

Ti 1.6.2021

HERÄÄMÖ x Co-Carbon: Mitä voimme tehdä kaupunkiluonnon tukemiseksi?

Zoom/Youtube-striimi klo 8.30-10.00

Ilmoittaudu mukaan tästä

Millaista muutoksentekijyyttä tarvitsemme, jotta elämä kaupungeissa olisi kestävää?

Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen aiheuttaa kaupungeille haasteita. Kesäkuisessa Sitran HERÄÄMÖssä otetaan pää kirjaimellisesti pois pensaasta ja pohditaan, mitä voimme tehdä kaupunkiluonnon tukemiseksi ja kaupunkikasvillisuuden hiilensidontakyvyn tehostamiseksi. Aihetta lähestytään muutoksentekijyyden näkökulmasta: Millaista muutoksentekijyyttä tarvitsemme pelastaaksemme kaupungit ilmastonmuutokselta? Miten voimme toimia, jotta tuemme luontopohjaisten ratkaisujen toteutumista koulujen pihoilla, kaupunginosien suunnittelussa sekä kuntalaisten takapihoilla?

Keskustelussa ovat mukana CO-CARBONista professori Leena Järvi (INAR, Helsingin yliopisto), professori Ranja Hautamäki (arkkitehtuurin laitos, Aalto-yliopisto) sekä tutkijayliopettaja Outi Tahvonen (HAMK). Lisäksi keskustelemassa Sitra Lab -tiimeistä Olli Vakkala Ekokumppanit Oy:stä, Timo Martikainen Kouvolan kaupungista, kaupunkikehittäjä Suvi Laukkanen sekä Tiia Valtonen Rambollilta.

HERÄÄMÖssä kuullaan Sitra Lab -koulutusohjelman tuloksista. Ohjelmassa toteutettiin joukko luontopohjaisten ratkaisujen kokeiluja kaupunkiympäristöön ja kokeiluissa oli mukana eri organisaatioiden edustajia sekä yksittäisiä toimijoita. Tällä kertaa HERÄÄMÖ järjestetään osana CO-CARBONin Hiiliviisas kaupunkivihreä-festivaalia.

Tilaisuus järjestetään Zoomissa ja striimataan suorana Sitran YouTube-kanavalle. Zoomissa pääset keskustelemaan muiden osallistujien kanssa ja tapaamaan uusia ihmisiä. Mikäli haluat keskittyä kuuntelemiseen tai sinulla ei ole mahdollisuutta osallistua keskusteluun, liitythän seuraamme YouTuben puolella.

Lisätietoa tapahtumasta Sitran sivuilla. 

Ke 2.6.2021

Hiiliviisas kaupunkiluonto - keskusteluja

Kaikille tarjoutuu mahdollisuus lähteä puistokävelylle asiantuntijan kanssa, kun julkaisemme sarjan nauhoitettuja keskusteluja liittyen kaupunkiluonnon monimuotoisuuteen ja hiiliviisauteen. Keskustelujen ytimessä eri kaupunkiniittykohteet Helsingissä.

Keskustelujen yhteydessä julkaistaan kartta kohteista ja kävelyreiteistä.

Keskustelut ja karttamateriaali on toteutettu yhteistyössä Baltic Sea Action Groupin kanssa.

Lisätietoja tapahtumasta:

Liisa Kulmala
WP2 Leader
+358 40 574 6152